Головна » Файли » Консервація » Фруктова консервація

10 рецептів варення зі сливи
05.09.2017, 12:04
КухняЧас приготуванняКількість порційСкладність приготування
хв.Легка
Рецепт 1. Варення з слив Класичне


Інгредієнти: 1100 г слив, 1100 г цукру, 115 мл води.

Сливи перемиваємо, відбираючи для консервування щільні плоди середнього ступеня зрілості. Поділяємо навпіл. Виймаємо кісточки. У каструлю з антипригарним покриттям або емальовану ємність засипаємо цукор. Заливаємо водою. При повільному нагріванні і постійному перемішуванні розчиняємо цукор. Вливаємо сироп до слив. Витримуємо пару годин для виділення необхідної кількості сливового соку. Швидко кип'ятимо пару хвилин. Ми залишаємо плоди для просочення на 9 годин. Знову прогріваємо, варимо 3 хвилини. Повторюємо процедуру варіння ще двічі з перервами на охолодження в 2-3 години. При третьому підході, повільно кип'ятимо, до загустіння. Фасуємо в стерильну скляну тару. Закупорюємо.

Рецепт 2. Сливове варення П'ятихвилинка


Інгредієнти: 1080 г слив, 1400 г цукру.

Сливи миємо, видаляючи плодоніжки. Висипаємо на поверхню, простелену папером. Даємо плодам просохнути. Роблячи поздовжні надрізи, витягаємо кісточки. Великі сливи ріжемо на четвертинки. У глибокій мисці змішуємо сливу і цукор. Відставляємо на пару годин, за які повинен виділитися сік. Швидко прогріваемо фруктову масу. Кип'ятимо 5 хвилин, весь час помішуючи. Періодично знімаємо пінку з її поверхні. Охолоджуємо вміст ємності. Повторно гріємо, кип'ятимо 1 хвилину. Розкладаємо в підготовлену вимиту і простерилізованих тару. Зберігаємо її в прохолодному місці.

Рецепт 3. Варення з слив без кісточок


Інгредієнти: 960 г слив, 960 г цукру, 45 г лимона, 3 г кориці.

Перемиваємо сливи. Зачищаємо їх від кісточок і шкірки, розрізавши навпіл. Переносимо в товстодонну емальовану каструлю, пересипаємо цукром. Вистоюємо ніч. Присипаємо корицю. Гріємо і повільно кип'ятимо 11 хвилин. Видаляємо пінку, що утворилася. Повністю охолоджуємо. Прогріваємо знову. Варимо 11 хвилин. Повторюємо процедуру охолодження і варіння ще раз.
Лимон ретельно вимити. Ріжемо, не знімаючи шкірки, на дрібні шматки, витягуючи в процесі кісточки. Засипаємо подрібнений цитрус, проварюємо 10 хвилин. Перекладаємо варення в банки, які заздалегідь слід простерилізувати. Закупорюємо. Виставляємо вниз горловиною, повільно охолоджуємо, укутавши ковдрою.

Рецепт 4. Сливове варення в мультиварці


Інгредієнти: 900 г зрілих слив, 750 г цукру, 9 г кореня імбиру, 50 мл води.

Миємо сливи, видаляючи недоспілі і зіпсовані плоди. Ми залишаємо до повного висихання на паперовому рушнику. Ділимо кожну сливу навпіл, виймаємо кісточки. Закладаємо підготовлені плоди в чашу від мультиварки. Доливаємо воду. Виставляємо режим «Жарка», 7 хвилин. Готуємо сливи із закритою кришкою. Розм'якшені сливи з соком, що виділився, перекладаємо в миску. Збиваємо занурювальним блендером, перетворюючи масу в пюре. Через відсутність блендера можна скористатися для подрібнення слив металевим ситом. Корінь імбиру зачищаємо, натираємо, всипаємо до сливового пюре. Засипаємо цукор. Розмішуємо. Включаємо режим «Варка» або «Варка на пару», 25 хвилин. Доводимо до кипіння, видаляємо пінку, що з'явилася. Готуємо з відкритою кришкою, постійно помішуючи. Розливаємо в стерильні банки, закриваємо поліетиленовими кришками, під якими варення зберігаємо в холоді, або ж герметично закупорюємо.

Рецепт 5. Варення зі слив і яблук


Інгредієнти: 970 г слив, 1060 г яблук, 1640 г цукру, 110 мл води, ½ ч.л. кислоти лимонної.

Ретельно перемиваємо фрукти. Зачищаємо сливи від кісточок, поділивши кожну з них навпіл. Яблука ріжемо невеликими шматочками, видаляючи в процесі серцевину, гілочки. Суміш подрібнених фруктів кладемо в посуд, придатну для варіння варення - широкий таз або товстодонну каструлю. В окремій ємності змішуємо гарячу воду з цукровим піском. Кип'ятимо до повного розчинення останнього, перемішуючи. Вливаємо отриманий сироп до сливово-яблучної маси. Прогріваємо. Уварюємо 10 хвилин при регулярному перемішуванні. Знімаємо піну, охолоджуємо 4,5 години. Повторюємо цю процедуру тричі. Після закінчення третього етапу варіння засипаємо лимонну кислоту. Кип'ятимо близько 5 хвилин. Герметично закупорюємо в стерильних банках.

Рецепт 6. Варення з слив з горіхами


Інгредієнти: 980 г слив сорту «Угорка», 240 г волоських горіхів, 810 мл води, 980 г цукру, 65 г лимона, 10 г цукру ванільного, 5 г соди.

Сливи миємо. У літрі води розчиняємо соду. Опускаємо в розчин сливи. Через дві хвилини зливаємо рідину, плоди промиваємо. В місце кріплення плодоніжки вставляємо шпажку або довгу паличку, натискаємо, щоб кісточка вийшла з іншого кінця. Горіхи зачищаємо, серцевину ріжемо на 2-3 частини. Акуратно поміщаємо шматок горіха всередину кожної сливи. У широкому тазу змішуємо воду з цукровим піском. Розчиняємо останній, нагріваючи вміст ємності. Злегка охолоджуємо. Всипаємо фаршировані сливи. Проварюємо приблизно 15 хвилин, розмішуючи. Видавлюємо до сливової маси сік лимона. Засипаємо ванільний цукор. Кип'ятимо до густоти. Прикриваємо ємність злегка вологим рушником. Розливаємо по банках через пару годин.

Рецепт 7. Варення зі сливи з какао


Інгредієнти: 3800 г слив, 1900 г цукру, 75 г какао, 5 г ваніліну.

Промиваємо сливи. Зціджуємо воду. На паперовому рушнику розкладаємо плоди, чекаємо, поки вони просохнуть. Розколюємо навпіл, виймаючи кісточки. У призначену для готування варення ємність поміщаємо сливи. Присипаємо 950 г цукру. Акуратно вимішуємо. У прохолоді витримуємо добу. Засипаємо інші компоненти: ванілін, 950 г цукрового піску, какао. При повільному нагріванні розмішуємо масу. Кип'ятимо близько 45-60 хвилин в залежності від ступеня зрілості слив. Якщо плоди тверді, непереспілі - варимо їх годину. Десерт, що загуснув, переносимо в стерильні скляні баночки. Закупорюємо.

Рецепт 8. Сливове варення з шоколадом


Інгредієнти: Сливи - 1 кілограм, цукор - 500 грам, чорний шоколад - 100 грам

Для початку нам потрібно помити, очистити від кісточок сливи, після чого нарізати їх тоненькими скибочками. Заливаємо сливи водою і відправляємо варитися на дуже слабкому вогні. Проваривши близько 15 хвилин потрібно ввести цукор і варити, постійно помішуючи. Іноді я додаю пектин (змішую його з цукром, даю постояти 10 хвилин і вводжу в середині варіння). У самому кінці потрібно додати шоколад і проварити ще 15 хвилин.
Готове сливове варення з шоколадом розлити по стерилізованим банкам і закатати. Зберігати таке варення краще в прохолодному місці.

Рецепт 9. Варення з слив з апельсином

Інгредієнти: 1 кг слив, 1 кг цукру (можна менше), 1 апельсин, 200 мл води

Помити сливи, розрізати на дві половинки, вийняти кісточки, потім зняти шкірку з апельсина. Опустити сливи в окріп на 3-5хвилин, потім акуратно зняти з них шкірку. Сливи нарізати часточками, апельсини по можливості відокремити від білої плівки і нарізати кубиками. У підготовленій ємності для варіння варення варити цукор з водою 15 хвилин. Потім додати туди сливи і апельсин, поставити на середній вогонь і варити 1, 5 год не забуваючи періодично помішувати. Розкласти готове варення по стерилізованим банкам, закатати їх.

Рецепт 10. Сливове варення з вином і спеціями


Інгредієнти 4900 г слив, 2100 г цукру, 390 мл білого вина, 4 г кориці, 1 г кардамону, 40 г мигдалю.

Сливи перемиваємо, розколюємо навпіл. Зачищаємо плоди від кісточок. У посуді, придатної для варіння варення, розміщуємо половинки слив. Пересипаємо цукром. Настоюємо близько 12 годин. Заливаємо масу вином. Присипаємо корицю. Зерна кардамону товчемо, додаємо до сливової маси. Розмішуємо при повільному нагріванні. Проварюємо до густоти сиропу. Мигдаль за бажанням товчемо або залишаємо горішки цільними. Додаємо до десерту мигдаль за 7 хвилин до закінчення готування. Фасуємо в стерильні невеликого обсягу банки. Зберігаємо в холоді.

Джерело фотографій: depositphotos

Категорія: Фруктова консервація | Додав: svit4u | Теги: варення, слива
Переглядів: 9 | | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar